joi, 21 aprilie 2011

Romantism cliseic descifrat

E greu sa gasesti un film al carui final sa nu fie previzibil ... sau chiar toata povestea sa nu fie una cliseica, insa un cliseu cinematografic, si nu numai, era pina acum neinteles de catre mine. Este folosit bineinteles in momentele romantice si cel mai adesea in comediile romantice, momentul in care unul dintre cei doi protagonisti incearca sa faca echilibristica pe o bordura, pe o banca, pe un gard, pe un fir de ata, in fine pe ceva mai inalt si reuseste cu greu sau nu.
Este momentul ala in care cauti punga de chipsuri, in caz ca l-ai ratat de fiecare data.Totusi, exista o idee destul de interesanta in spatele lui. Am observat-o acum citeva momente in Parcul Copou, unde se "filmeaza" in aceasta perioada primele intilniri. Un cuplu in devenire, studenti, el inalt si slab cu haina pe umar, ea mica de statura cu fusta si sandale cu talpa plata, se plimba. Borduri aici, slava Domului,sint. Cu soarele in ochi, ea le observa si incearca miscarea. Cu eleganta pe care fusta o impune, isi ridica pe rind picioarele pe bordura care inconjoara un rond cu flori, lalele galbene. El o priveste si face o gluma pertinenta pe seama staturii ei. Sub privirile acre ale pensionarelor ramase fara subiect de birfa ajunge la capat, unde mimeaza un fals dezechilibru. Da, femeile pot mima si fals. Se inclina inspre el pentru ca asta ar presupune o prima atingere dintre cei doi aflati la inceput de relatie.
(Cer senin, soare, 16 grade Celsius in termometre, vint moderat - 15 km pe ora)
Fusta nu se ridica, insa haina tipului este luata de vintul venit dinspre rusi. Reflexul insa este prost, sa prinda haina sau sa prinda fata? Probabil nu si-a pus aceste intrebari si a ales haina. Desi s-ar fi asortat, fata nu a ajuns ca o floare intre lalele, ci la picioarele lui. Si asa prima atingere a fost intre mainile ei si picioarele lui. ( daca citesti si daca esti barbat, tine pentru tine glumele misogine).
Dezechilibrul, real sau mimat, trage dupa el ideea de a fi prins in plasa de siguranta, indiferent de cine este folosit intr-un cuplu. Desi nu intra in preferintele mele, imi aminteste de o piesa semnata de Cheryl Cole, aia cu parasuta.
Si pensionarele ... revin, acum discut cu ele. So much fun.

2 comentarii: