marți, 26 octombrie 2010

de 150 de ani ...


Astazi, 26 octombrie 2010, se implinesc 150 de ani de cind a fost infiintata prima Universitate moderna din Romania. In 1860 s-au pus bazele unui lacas demn al studiilor, unui palat dedicat stiintei si literelor. Invatamintul, atunci, se dorea a fi gratuit si liber. Impreuna cu sora sa din Bucuresti, universitatea noastra devenea o faclie luminoasa care avea rolul sa raspindeasca invatamintul. “Celor trei facultati (Drept, Filosofie si Teologie) care au format nucleul acestui asezamant educational si cultural de prim rang, li s-au adaugat altele, cu scopul de a veni in intampinarea necesitatilor specifice unei societati in perpetua transformare” (http://150.uaic.ro/istorie/)

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi reprezinta generatiile care au trecut prin ea in 150 de ani si mai important cele care vor urma sa treaca. Chiar daca s-a mai deviat putin de la deviza initiala, chiar daca costa destul de mult sa treci prin bancile ei, istoria universitatii este una impresionanta si aduce mindrie celor care s-au “plimbat” cu emotii, stres, bucurie si amintiri prin salile ei.

Odata cu marcarea a 150 de ani de la infiintare, presedintele Senatului, Mircea Geoana, ne-a vizitat si a participat la inaugurarea Muzeului Universitatii si la ceremonia de dezvelire a busturilor fostilor rectori ai institutiei. Va recomand o plimbare spre universitate, sa admirati noile statui si placa memoriala "Palatul Universitar de la Copou", placa dezvelita ieri cind Alexandru Ioan Cuza a fost readus la viata.

Si nu uitati sa-i spuneti, in soapta: “La multi ani!”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu