luni, 31 mai 2010

Jocurile copilariei


1 iunie nu este numai prima zi de vara, este ziua copilului. Ai sa vezi la tv, ai sa auzi la radio detalii despre cum isi petrec copiii aceasta zi. Ce cadouri au primit, ce au desenat pe asfalt, ce poezii si cintecele au mai invatat. Insa, aceste informatii le vei prelua “gata mestecate” dar si digerate. STOP. Hai sa ne amintim de copilarie si hai sa ne jucam citeva momente, sa ne lasam amintirile sa se joace.
Am gasit citeva jocuri ale copilariei noastre pe www.copiii.ro pe care vi le dau spre citire acum. Printre acestea as mai adauga: ata, ratele si vinatorii, sotron, mima, coarda, gropita si cite mai erau.

Flori, fete sau baieti

Cum se joaca? Pai, la inceput se aleg doua persoane, care se duc mai departe de restul lumii, unde se pun de acord asupra unui numar. Se intorc la grup si participantii spun la rand cate un numar pana cand cineva ghiceste respectivul numar. Trebuie sa aleaga unul dintre ei, dar nu oricum. Isi alege un domeniu. Clasicele sunt flori, fete sau baieti, melodii sau cantareti, mancaruri sau bauturi.

Ce doi de la inceput se duc inapoi la colt si se gandesc. Sa zicem ca e vorba de flori. Unul dintre ei decide sa trandafir, celalalt lalea. Se intorc si-l intreaba pe cel care-a ghicit ce prefera intre trandafir si lalea, acela plecand apoi la colt cu cel care reprezenta floarea preferata. Si asa mai departe. N-are nici o finalitate jocul, dar ce mai conteaza cand ai de ales ....


Telefonul fara fir

Regula e simpla, stati insirati, primul ii spune repede urmatorului un cuvant la ureche, ala intelege ce poate, spune mai departe ce-a priceput samd, iar la final se zice cu voce tare ce-a iesit. Cu cat seamana mai putin cu cuvantul initial, cu atat mai bine.

Ţară, ţară vrem ostaşi!
La acest joc pot participa cât mai mulţi copii.
Copiii se împart în două tabere. Micuţii din fiecare grup trebuie să se ţină de mâini foarte strâns. Primii vor striga: „Ţară, ţară vrem ostaşi!” Iar jucătorii din cel de-al doilea grup le vor răspunde: „Pe cine?”
Unul dintre copiii din primul grup va numi un copil din grupul combatant: „Îl vrem pe... ” Astfel, din al doilea grup va fi ales un copil menit să „spargă zidul” făcut de adversari, pentru a putea rămâne în grupa lui. Dacă nu va reuşi să găsească veriga slabă din tabăra adversă, va rămâne acolo, în echipa opusă.
În final, echipa care rămâne cu un singur copil este cea care a pierdut.

Fazan
Minimum doi copii.
Jocul începe când unul din copii spune în gând alfabetul. Apoi, când un alt jucător spune „stop”, litera la care a ajuns cel care spunea alfabetul va fi cea cu care trebuie să înceapă primul cuvânt. Unul dintre micuţi spune un cuvânt care începe cu litera la care „s-a oprit” alfabetul şi care este format din cel puţin trei litere. Următorul copil trebuie să formeze un alt cuvânt a cărui primele două litere să fie identice cu ultimele două litere ale primul cuvânt ales.
În momentul în care un jucător nu mai ştie ori nu mai poate construi vreun cuvânt cu silaba primită, el primeşte un „F”. Astfel, fiecare jucător va avea dreptul la cinci greşeli, penalizate, pe rând, cu „F”, „A”, „Z”, „A”, „N”, după care va fi exclus din joc. În acest joc nu se folosesc niciodată nume proprii ori prepoziţii. Şi nu se repetă niciodată cuvintele!

De-a v-aţi ascunselea
Se joacă cu cel puţin 3-4 copii.
Se alege o numărătoare gen „Andante”, „Un’, doi, trei, alege pe cine vrei” ori alta asemenea. Copiii se aşează în cerc, în timp ce unul dintre ei începe să numere. Participanţii vor fi eliminaţi pe rând de către cel care numără. Copilul care rămâne ultimul e cel care „se va pune”. Îşi alege un loc, stabilit de comun acord cu ceilalţi participanţi, îşi acoperă ochii şi-ncepe să numere din 10 in 10 până la 100. Între timp, ceilalţi copiii se ascund.
După ce numărătoarea a încetat, cel care „s-a pus” trebuie să găsească pe rând pe toţi copiii.
Primul care a fost găsit va fi cel care „se va pune” în tura următoare.

Miine, pe radio VoxT, copiii vor cinta si recita poezii, vor primi cadouri si ne vor reaminti de copilarie.
Dar noi … miine ce jucam?

3 comentarii:

  1. ohoo + somata , ratele si vanatorii , 7 pietre , miutza , nemteasca , baraj , ultimile trei baietii stiu de ce :D , hai salutari de la ascultatorul tau adi , sper sa faci rost de melodia "o lume minunata , incare veti gasi , nuuuumai copii" :))

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.youtube.com/watch?v=3S29sYzKCkQ

    de la un first-timer :)

    RăspundețiȘtergere
  3. E uimitor cum niciun joc din prezent nu va putea depasi vechile jocuri, care implicau in primul rand socializare, prietenie.

    RăspundețiȘtergere