duminică, 6 decembrie 2009

Ladies of Jazz

Jazzul este muzica sclavilor negri proveniti din Africa. Este un stil de muzica aparut la inceputul secolului al XX-lea in statele sudice ale SUA si imbina tonalitati de blues si ragtime. Billie Holiday, Dinah Washington, Nina Simone, Judy Garland, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Peggy Lee, Doris Day, Dinah Shore si Astrud Gilberto sint citeva nume sonore ale Jazz-ului feminin. Din tara noastra draga le putem aminti pe Aura Urziceanu si Anca Parghel, doua voci extrordinare ale acestui stil musical.

Jazzul ramine si astazi o muzica care realizeaza un ambient perfect pentru treburile noastre zilnice. Silul “Swing” poate fi ascultat dimineata cind ne savuram cafeaua si ne incarcam cu energie pentru o zi plina. Pe Sarah Vaughan, a carei muzica se incadreaza in revolutia “Bebop”, o putem asculta seara cind ne relaxam cu un pahar de vin rosu. Pentru restul zilei pastram stilul “Chicago”, unde predomina rolul solistului improvizator si saxofonul devine tot mai mult folosit.

Asadar daca aveti nevoie de o zi boema, insa in care sa va continuati activitatile normale, ascultati aceste doamne ale Jazzului, printre care puteti presara putin Frank Sinatra si Louis Armstrong, in functie de dispozitie.

So … let’s have a jazzy day today!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu